вівторок, 20 травня 2014 р.

Життєві форми

                                                         Життєві форми орхідей

З життєвих форм домінують багаторічні трави, рідше зустрічаються невеликі чагарники і великі здерев'янілі ліани. Поряд з автотрофними нерідко зустрічаються сапрофітні форми.

Серед тропічних видів у оранжерейних умовах вирощування нерідко спостерігаються "довгожителі" по 70 і більше років. Розміри в орхідних коливаються від декількох міліметрів до 35 метрів (лат. Vanilla planifolia).
Vanilla planifolia


За характером субстрату зростання розрізняють епіфіти, літофітів і наземні орхідні. Більшість орхідей - епіфіти. Літофітів і наземні життєві форми становлять значно меншу групу. Вони поширені переважно в помірних широтах.

Всі орхідні вступають у симбіоз з мікоризоутворюючими грибами, які постачають рослині воду і мінеральні солі, отримуючи натомість органічні речовини. Є також мікотрофні орхідні, позбавлені хлорофілу і фактично паразитують на грибі-симбіонті (наприклад, гніздівка, а також австралійська орхідея кріптантеміс, квітуча під землею). Епіфітні орхідні, як правило, розвивають численні повітряні корені, позбавлені волосків, зате забезпечені спеціалізованої всмоктуючої тканиною - веламеном. У деяких епіфітних орхідних листя редукуються, а функцію фотосинтезу беруть на себе сплощені зелені коріння (фаленопсис).

3 коментарі:

  1. ссссссссссспппппппппааааааааааасссссссссииииииииииибббббббббоооооооооооооо

    ВідповістиВидалити
  2. ссссссссссппппппппппааааааааааасссссссссиииииииииииибббббббббооооооооооо

    ВідповістиВидалити
  3. хуй хихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихиххихихихихихихихиххихихихихиихиххиихиххихихихихихихихиххихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихихиххихихиихиххихихиихиххииииииииииииихххххххххххххххххххххххххххххххххххуууууууууууууууууууууууууййййййййййййййййййййййййй хихихихи

    ВідповістиВидалити